Sail Leiden 2018

Gespot tijdens Sail Leiden 2018: de Maria Johanna, de Adriana, de Helleveeg, de Mallemok, de Jozephina en de Antonius. WSV de Vlietstreek was prominent aanwezig in de binnenstad van Leiden. Samen met ongeveer 200 andere historische schepen lagen zij daar te pronken in de zon.

De duizenden bezoekers vergaapten zich aan deze parade van onder andere grondschepen, pakschuiten, vissersschepen en sleepboten, sommigen van wel honderd jaar oud. Vergis je niet: er is vaak jarenlang geklust om zo’n schip weer vaarklaar te krijgen. Wat een pracht en praal om ze zo bij elkaar te zien!

In 2004 was deze historische vloot van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig al eens in Den Haag te bewonderen. Zou het niet leuk zijn om dit evenement weer eens terug naar het Haagsche te brengen? Wat vind jij?

In het zonnetje

Meer dan vijftig jaar vaarervaring en 76 lentes jong: Anneke van der Loos. Zij vaart de Mallemok met verve! De Mallemok is een 14,95 meter lange en 3,18 meter brede Westlander die gebouwd is in de periode 1890 tot 1900. Een prachtig vrachtschip vol met authentiek details.

 

Onvoorstelbaar, maar deze stoere schipper Anneke vaart haar historische vrachtschip in haar eentje, zelfs door de sluis van Leidschendam. Hoe ze dat doet? Ze zorgt dat ze als eerste de sluis in vaart, desnoods wacht ze even een beurt. Dan legt ze aan stuurboordwal aan en geeft een flinke dot gas om de Mallemok naar de kade te trekken. Dan moet je je schip wel heel goed kennen. Knap hoor.

Mocht je op zoek zijn naar een groter schip: de Mallemok is te koop. Dit is je kans!

En Anneke? Ze blijft gewoon lid hoor, zij heeft namelijk nog een tweede schip. Wel een beetje kleiner, ‘slechts’ 11 meter lang.

Geef een reactie